Gå i klump

När vi gjorde pilotfilmen visade det sig att det var ohyggligt mycket svårare att filma med två kameror och en boom än vi tänkt oss (tre pers i rörelse). Detta för att ingen hade någon koll på vart de andra var på väg. När vi ska spela in den riktiga filmen kommer vi vara minst  fem pers i filmteamet (en regissör och en till ljudkälla). Därför behöver vi öva oss på att gå i någon typ av formation/klump. Och så bör vi naturligtvis veta i förväg hur rörelsemönstret i filmen ser ut. Kanske man borde utveckla någon form av teckenspråk a´la basebolltecken (tex: handen går från haka till örsnibb två gånger om vi ska gå till vänster) Vi löser det.
/Lisa

Presentation och bootcamp

I fredags höll Roger Fejm en idépresentation för klassen och handledare. Presentationen gick bra och intressanta frågor ställdes av publiken. De två kanske viktigaste frågorna var:

  • Anna Bredström poängterade den totala avsaknaden av kvinnor i filmen och vi bestämde att det var något vi skulle tänka på. Kanske fråga Kapten Röd om han känner några kvinnliga musiker som kan vara med.
  • Boel undrade hur vi ska skapa en dramaturgi med framåtrörelse och vändpunkter. Det är något vi verkligen ska fundera på och det är något vi ska ta upp med Gabriell Thott (han är dramaturg) i morgon då vi har handledning.


Denna vecka har vi börjat formulera en projektbeskrivning och en projektplan. Alla delar är inte klara ännu. Däremot har vi fastställt visa ansvarsområden:


Kontaktperson; Max

PR-ansvarig; Jeanette

Grafisk design: Lisa

Sekreterare och huvudansvarig för blogg: Fianna

Ekonomiansvarig: Max


Samtliga poster kommer att få en egen kategori på nalf för att vi lätt ska kunna fylla på med information inom de olika områdena.


Ett preliminärt tidsschema/delmålschema har vi också hunnit med att skriva ihop:


Ons 29 v. 44: handledning med Tott och bootcamp.

Helgen v. 44: leta locations i Göteborg

Vecka 46: filmvecka i Göteborg

Vecka 47: redigering

Ons 7 jan v. 2: deadline produktioner

Fre 9 jan v. 2: provpresentation m Lars Jonsson

Ons 14 jan v. 3: presentation

Fre 16 jan v. 3: projektgranskning, produktionsåterkoppling


I morgon, efter handledningen med Thott, sticker Roger Fejm ut i de östgötska skogarna för rekreation och allmän trivsel. Vi tar med en kamera och boom för att kunna öva på att gå i klump.


Ps.

Till alla som är så ohyggligt nyfikna på vem denne roger Fejm egentligen är, så finns nu lite mer fakta om man klickar på lilla bilden till höger.

Torsdag 23/10

Var hälsade ärade gruppmedlemmar och ev. någon enstaka utomstående som råkat halka in till mr roger Fejm!

Idag tillbringades mycket tid framför skärmar. Vi klippte ihop pilotfilmen, vilket innebar ett hel del pusslande..ljud och rörelser som skulel stämma någorlunda och kamerateam och folk i bild lite överallt. Det var...intressant. Jag tror inte någon i gruppen kommer sätta piloten på sin meritlista heh, men det var (som man kan utläsa av nedanstående inlägg) en lärorik övning. Tillsammans med de inspirationsvideor vi ska visa prov på så borde man i alla fall fatta grejen.

Vi satte även ihop en powerpoint inför morgondagens idépresentation. Den skulle jag däremot vilja påstå att vi är hyggligt nöjda med. Vi har delat upp lite vem som ska säga vad etc, och jag tror att presentationen kommer bli rätt bra faktiskt. Den är lagom struktuerad och snygg, men samtidigt rätt layed-back (kvaliteer som känns igen hos gruppens medlemmar ;)). Uppsatspresentationerna lär nog bli en annan historia är jag rädd för.

Imorgon är det schemalagt med presentationer 9-17...yeeay.

Godkväll,
önskar Jeanette
(the J in the fejm)

ondsdag 22-10

Idag spelade vi in vår pilotfilm. Det var väldigt lärorikt, vi upptäckte att:
-vi har massa kvar att lära om kamera och ljud innan vi är färdiga, därför behöver vi en tuff bootcamp!
- vi ska untvika så mycket som möjligt att gå samtidigt som vi filmer, man blir sjösjuk.
- Vi behöver folk som kan leda kameramannen/kvinnan och ser till att den inte går in i saker ner den går bakåt med kameran.
- vi behöver bestämma i förväg var dem två kameror är och vad dem filmer annars är man mest i varandras bild hela tiden.
- boomen måste kunna röra sig frit, jobbigt när den sitter fast vid kameran.
- igen: vi behöver öva öva öva med att gå med kameran.
- kanelbullar är bra att ha med sig för att muta folk

mer kan jag inte komma på just nu.
/ fianna

Tisdagsmöte

Det var en musig stund på trappan idag, men för lite öl, vi måste verkligen ta tag i den biten.
Vi pratade mer om pilotfilmen och raggade lite folk som kan ställa upp imorgon.
pratade också om vad vi behöver ta med oss till den riktiga inspelning.
Vi kom fram till att det är bäst att ha så många ljudkällor som möjligt då vår film verkligen hänger på bra ljud. Vi kommer därför behöva en till person på inspelningdagen.

Jag skriver inte alls så bra som lisa så bloggen får vara hennes ansvar... 

Manus skickades till Boel ikväll. Och jag bakade kanelbullar att bjuda på imorgon för att förstora vår chans att få folk att ställa upp för pilotfilmen

godnatt
/Fianna

Måndagsmöte

Den här veckan ska vi göra en pilotfilm som vi tänker visa på fredagens idépresentation. Förrutom att försöka förmedla vår grundidé med piloten ser vi det som ett ypperligt tillfälle att få "träna" på att jobba tillsammans. Två kameror, en bom, myggor och någon form av regissör.

I vår pilotfilm kommer huvudkaraktären vara en röd bandspelare som spelar Kapten Röd. Bandspelaren kommer att bäras av olika personer. Resan börjar i ateljén i Gropen, vidare in i hissen där det står en person och trummar på något. Promenaden fortsätter förbi Arbetes Museeum, vid bron står det någon som sluter upp på promenaden som och slutar på Trappan under lunchtid. Vi behöver alltså minst tre personer till transportstreckan och helst ett glatt gäng som befinner sig på Trappan när vi kommer dit. Lyckas vi får vi en pilotfilm med transporterad musik. På onsdag morgon ska vi hämta ut följande ur förrådet: 2 kameror, 1 bom, 1 riktmic, 1 trådlös mygga och vidvinkelobjektiv. Egentligen är bomen och myggan överflödig för piloten men vi tyckte det var ett bra tillfälle att testa oss själva och få lite bättre kontroll på grejerna. Idag har vi diskuterat svårigheterna med flera kameror samtidigt (man vill ju helst undvika att få med en kamera i bild.)

Det har i det närmaste spikats att vi ska filma Kapten Röd helgen vecka 46. Hela veckan kommer vi befinna oss i Göteborg för att undersöka locations och försöka skapa en gemensam bild på plats.

Fiana börjar skriva på ett synopsis och Max börjar grunna på en powerpoint till fredagens idépresentation.
 
Roger Fejm behöver lite bonding. Nästa vecka drar vi ut i skogen, förmodligen Jeanetts föräldrars stuga. Lisa hävdar vänligen men bestämt att ett gruppmotto och ordspråk bör myntas så fort som möjligt. /Lisa

Inspiration

Lite material vi kikat på i jakten efter att försöka bilda en gemensam uppfattning om hur filmen ska/bör se ut i slutändan. Vi är överrens om att känslan i klippets andra del är grymt bra. (Nu gnuggar vi geniknölarna för att lista ut hur vi ska bära oss åt för att också få en grym känsla i vår film.)
/>

Det här är ett annat klipp som inspirerar. Själva formen och upplägget är bra. Med ytterst simpla medel förmedlas musiken och promenderandet skapar dynamik och framåtrörelse.


Beskrivning

Vi fyra hamnade i samma produktionsgrupp pga. av att Max hade en intressant idé och att vi fyra har ett uppenbart intresse för rörlig bild. Intresse och ambitioner.


Max idé innefattade en filmad akustisk livekonsert med Kapten Röd. Vi spånade vidare och kom fram till att det vore intressant att gestalta flera av låtarnas innehåll med parallella historier. Dessa historier skulle förmodligen komma att få mycket varierande karaktär. För att skapa en röd tråd skulle samtliga historier innehålla burktelefoner. Ett kul upplägg. Gestalta låttexter, inte som rena musikvideos, utan mer fritt tolkade estetiskt tilltalande historier. (Det kanske kan bli ett kommande projekt om tid och resurser finns.) Mycket att ta hänsyn till i ett sådant projekt; hur gestaltar man ett budskap utan att skriva folk på näsan?


Max for till Göteborg och träffade Kapten Röd. De hade lite egna idéer och någonstans på vägen ändrades upplägget. Vid ett promenadmöte runt strömmen bestämdes det nya upplägget: en mobil livekonsert!


Det finns inte något spikat synopsis för filmen, vet bara att det kommer filmas i Göteborg, men vi tänker oss något i stil med att det kanske börjar med piano och sång i ett rum, därefter går de medverkande musikerna till en annan plats där det väntar en gitarrist och så körs nästa låt igång. Nästa "setting" kanske är på en spårvagn. Så där håller det på. Det byggs på med musiker vid någon plats, några kanske ramlar bort på vägen. Slutligen möts alla upp på taket till Röda Sten där det är riggat för en regelrätt konsert.


Den här typen av musikfilm är inte ovanlig. Beskrivningen ovan är inte den bästa. I bloggen kommer vi att bygga ut med tankar och material som inspirerat oss. Då kommer en mer rättvis bild av filmen att ges.


Det vi kommer att koncentrera oss på härnäst är en liten pilotfilm till nästa veckas idépresentation, spika datum för att åka och reka locations i Göteborg, och det kanske viktigaste i detta skedde: att bli en grupp. Hänga under mindre formella former (ungefär som att våra möten hittills har haft kostymkrav,hehe.) och gå lös med fantasin.
/Lisa


Varmt välkommen

Nu finns nalf i bloggform. Nalf finns till för att en vis projketgrupp som går KSM (på Campus Norrköping Linköpings Universitet ) ska kunna summera arbetet med en rörlig bild produktion.

I morgon ska jag, Lisa, skriva ett utförligt inlägg om hur vi ligger till idéemässigt.

Produktionen kommer att bli exakt hur bra som helst. För tillsammans med Kapten Röd ska vi ro skutan i land. (gee där fick jag till det...)
/Lisa


RSS 2.0